Tävlingar på veckoslut // Viikonlopun kisat




Hej på er alla! Förra veckoslut var jag och tävlade i Alajärvi i skidorientering. Jag tävlade  i min egen klass, alltså i D20. Tävlingar var distriksmästerskap i medel- och långdistans. Det var roligt att tävla då det var redan för en stund sedan från VM Bulgarien, och jag kunde inte delta i FM-medel och -sprint på grund av knäet.  Jag vann båda sträckorna fast jag bommade lite och vågade inte skida helt på fullt på grund av knäet. Efter och i tävlingar kändes det ännu lite smärta i knäet, men inte så mycket som för några veckor sedan. Anu var med bara på första dag och där var hon i huvudklassen. Hon var andra totalt, men vann DM.



I förrgår, på onsdag, for jag till Helsingfors att få mer information om fotblad som jag skadade i höstas på FM-lång distans. Alltså jag har inte pratat så mycket om det här, men där i FM-lång sprang jag och foten föll i ett hål där i botten av hålet fanns det en skarp sten.  Sen efteråt kom det fram att jag hade fått fraktura till fotbladet. Så jag har inte sprungit alls på vintern, men nu får jag börja springa igen så småningom.  Men sen också om knäet; det finns en nervskada som kommer att ta 0,5-1,5 år att bli bra, men jag får ändå träna och tävla vanligt fast det skulle ta sjukt, för att det inte finns någon "större" skada.

Trotts allt, har vintersäsongens träningar gått bra och på sommaren är det meningen att löpa hårt igen i skogen. Men det bra vintervädret verkar att fortsätta, så jag ska ännu träna mycket med skidor då jag har möjlighet till det. Jag har även FM-lång kvar i skidorientering!

Igår på morgonen skidade vi ett par timmar i Molnträsk. Det var jättefint väder, fast det blåste ganska mycket. På eftermiddag handlade vi mat i Minimani och på samma gång kunde vi konstatera att renoveringen går framåt. Frukt- och grönsaksavdelning såg bra ut och vi hittade något gott också för vår hund Pimu!





//Moikka kaikki! Viime viikonloppuna olin kilpailemassa Alajärvellä hiihtosuunnistuksen aluemestaruuskisoissa. Oli mukavaa päästä taas kisamaan, koska viime kerrasta oli jo aikaa loukattuani polveni nuorten MM-kisoissa Bulgariassa enkä siksi voinut osallistua SM keskimatkalle ja sprinttiin viime kuussa. Kilpailin D20 sarjassa jossa voitin lauantaina keskimatkan sekä sunnuntaina pitkänmatkan. Tein joitakin aivan outoja virheitä ja aivan täyttä vauhtia en uskaltanut hiihtää koska en tiennyt miten polveni reagoisi. Kisojen jälkeen polvea särki jonkin verran, mutta ei läheskään yhtä paljoa kuin Bulgariassa. Anu osallistui kilpailuun vain lauantaina ja silloin pääsarjassa. Hän oli kisassa toinen, mutta aluekisassa hän voitti!



Tämän viikon keskiviikkona kävin Helsingissä lääkärillä päkiäni takia, jonka olin satuttanut syksyllä SM-pitkällä. En ole puhunut tai kirjoittanut asiasta paljoa, mutta SM-pitkällä juostessani jalkani tippui kivenkoloon missä oli terävä kivi vastassa ja jalkani osui siihen.  Hakeuduin sitten lääkäriin ja selvisi että jalkaani oli tullut murtuma. Olen siis ollut koko talven juoksematta, mutta nyt saan alkaa juoksemaan.  Mutta sitten vielä polvesta; keskiviikkona katsottiin myös polvea ja löydös oli hermovamma, jonka paranemisessa kestää 0,5-1,5 vuotta. Kipua voi siis jatkua vielä kauankin, mutta se ei ole vaarallista ja saan treenata ja kilpailla ilman rajoituksia. Eli "suuremmilta" vammoilta ollaan polven kanssa vältytty.  

Kaikesta huolimatta treenit talvella ovat sujuneet hyvin ja kesällä on taas tarkoitus juosta lujaa metsässä. Mutta hyvät hiihtokelit näyttävät vielä jatkuvan, joten nautin vielä hiihtoharjoittelusta kun on mahdollisuus ja onhan hiihtosuunnistuksen SM-pitkä vielä tulossa!

Eilen kävimme aamulla hiihtämässä pari tuntia Vaasassa ja sää oli mainio tuulta lukuun ottamatta. Iltapäivällä kävimme ruokaostoksilla Minimanissa ja samalla totesimme että remontti edistyy! Hedelmä- ja vihannesosasto näytti jo hyvältä ja Pimulle löytyi herkkuja eläinruokaosastolta!

Det fanns gott om utrymme mellan hyllarna i frukt- och grönsaksavdelning // Hedelmä- ja vihannesosastolla mahtui hyvin liikkumaan ostoskärryjenkin kanssa

Kommentit